Το Πάσχα των Ελλήνων_Ο Μ. Βαρβούνης & η Μ. Ευσταθιάδου συζητούν για τα λαϊκά πασχαλινά μας έθιμα στον Πολυχώρο, "O δρόμος του Μεταξιού"

 

Οι εκδόσεις Ακρίτας και ο Μανόλης Βαρβούνης, Κοσμήτωρ του Δ.Π.Θ.

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου,

 Πάσχα των Ελλήνων

Δευτέρα, 15 Απριλίου, 19:30

  στον Πολυχώρο, Ο δρόμος του Μεταξιού, Σοφοκλέους 129 στην Καλλιθέα.

Πώς να νιώσουμε τη σημασία των ημερών του Πάσχα, χωρίς τον Λαμπριάτικο Ψάλτη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη;

Σήμερα, που οι όροι και οι συνθήκες της ζωής έχουν ριζικά αλλάξει, το Πάσχα συνεχίζει να έχει για όλους μας την ίδια θρησκευτική, συναισθηματική και οικογενειακή αξία, καθώς κατά κανόνα συνδυάζεται με την πρόσκαιρη επιστροφή στους γενέθλιους τόπους καταγωγής μας.

Θα μιλήσουμε για τις βαθιές ρίζες των λαϊκών πασχαλινών εθίμων του Ελλαδικού χώρου που συνδυάζουν την θρησκευτική μας πίστη με τις ανοιξιάτικες λαϊκές τελετές της ελληνικής υπαίθρου και θα αναλύσουμε τους συμβολισμούς που αναδύονται από τα πασχαλινά διηγήματα των δύο κορυφαίων διηγηματογράφων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη.

Ομιλητές

 

• Μανόλης Βαρβούνης, Κοσμήτωρ του Δ.Π.Θ και επιμελητής του τόμου

 

• Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας

 

• Συντονίζει η Μαρία Κοκκίνου, Εκδότρια

Βιογραφικά ομιλητών

✅Ο Μανόλης Γερ. Βαρβούνης (Σάμος, 1966) είναι Καθηγητής Λαογραφίας, διατέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας (2016-2020) και τώρα είναι Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. (2021-2024), Διευθυντής του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» (2015 κ.εξ.), Διευθυντής του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας (2014 κ.εξ.), Γενικός Γραμματέας της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας» (2023 κ.εξ.), μέλος της Δ.Ε. του «Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου» (2010 κ.εξ.), μέλος του Δ.Σ. του «Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης» (2020-2021) και Γραμματέας του Δ.Σ. του «Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών (2017 κ.εξ.). Έχει τιμηθεί με τα οφφίκια του «Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου (2005) και του «Μεγάλου Άρχοντος Χαροφύλακος» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής (2007). Είναι κάτοχος τεσσάρων επίτιμων διδακτορικών τίτλων (ΗΠΑ, Ρουμανία, Ελλάδα) και τακτικό, αντεπιστέλλον ή επίτιμο μέλος οκτώ Ακαδημιών της αλλοδαπής (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γερμανία), καθώς και Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.

 

✅ Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου διδάσκει στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (πρ. Νηπιαγωγών) του ΑΠΘ, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Λαογραφίας (Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών της κατεύθυνσης: Ιστορία και Διδακτική Ιστορίας, Λαογραφία και Πολιτισμός του ΕΚΠΑ), κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος με τίτλο: «Ταξιδεύοντας στον Πόντο: μια ιδιότυπη μορφή τουρισμού της νοσταλγίας» του ΕΚΠΑ, με βαθμό Άριστα. Πραγματοποίησε Μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα: Μύθοι, θρύλοι και ιστορικά πρόσωπα στον Πόντο, κοινές προσλήψεις Ελλήνων και Τούρκων, στο Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ, με υποτροφία Ι.Κ.Υ. Είναι διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου (ΥΠΕΘ).

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη